Słownictwo biznesowe – Szczupła produkcja i kontrola jakości – Angielski biznesowy (B1/B2)

Kwiecień 17, 2025 Agata Pruszyńska

Zapraszam na kolejny wpis z serii Angielski biznesowy. W poprzednim wpisie omówiłam produkcję. Dzisiejszy wpis będzie również związany z produkcją, ponieważ przedstawię w nim:

  1. szczupłą produkcję (lean production),

  2. zalety i wady przechowywania zapasów,

  3. ciągłe doskonalenie (continuous improvement),

  4. jakość i kontrolę jakości (quality and quality control),

  5. analizę porównawczą (benchmarking),

Oprócz samodzielnej nauki języka angielskiego biznesowego polecam Wam również profesjonalny kurs angielskiego biznesowego. Kurs jest realizowany na poziomie średnio zaawansowanym i zaawansowanym (B1-C1) i jest prowadzony przez doświadczonego lektora języka angielskiego. Na kursie poznacie przydatne słownictwo biznesowe i będziecie mogli je zastosować w sposób praktyczny podczas konwersacji oraz w różnych formach wypowiedzi pisemnej.

 

1. Szczupła produkcja – Lean production – Angielski biznesowy

Lean production = lean manufacturing (szczupła produkcja) to wydajne wytwarzanie dóbr, którego celem jest produkowanie tak tanio i szybko, jak to tylko możliwe, bez strat i marnotrawstwa.

Lean operations (szczupłe procesy) to działania opierające się na efektywności działania i ograniczaniu strat. To podejście, którego celem jest natychmiastowe zaspokojenie popytu przy utrzymaniu doskonałej jakości i bez ponoszenia żadnych strat. Najważniejszym elementem tego podejścia jest minimalizowanie zapasów trzymanych na miejscu – zarówno asortymentu, jak i produkcji w toku. Części, komponenty, surowce i inne zapasy są dostarczane do fabryki dokładnie wtedy, gdy są potrzebne. Zaraz po ich dostarczeniu następuje ich przerobienie.

W przypadku szczupłych procesów (lean operations) wykorzystanie mocy produkcyjnych jest często niskie, w przeciwieństwie do tradycyjnych metod produkcji. Konieczność przewożenia asortymentu nie znika, tylko zostaje przesunięta na dostawców. Techniki stosowane w szczupłej produkcji często nazywane są technikami just-in-time.

 

Słownictwo związane ze szczupłą produkcją:

  • capacity utilization (wykorzystanie mocy produkcyjnych)

  • carry inventory (przewozić asortyment)

  • make goods efficiently (wytwarzać dobra wydajnie)

  • meet demand instantaneously (zaspokajać popyt natychmiastowo)

  • minimize inventory kept on the premises (minimalizować zapasy trzymane na miejscu)

  • raw materials (surowce)

  • shift (przesunąć, przenosić)

  • throughput (przerób, przepustowość)

  • traditional approach (tradycyjne podejście, metoda)

  • work-in-progress (produkcja w toku)

 

 

2. Zalety i wady przechowywania zapasów – Angielski biznesowy

Omówiona wcześniej metoda zarządzania produkcją, czyli szczupła produkcja (lean production) skupia się na minimalizowaniu zapasów trzymanych na miejscu oraz ich uzupełnianiu w odpowiednim momencie. Przechowywanie zapasów wiąże się z dodatkowymi kosztami oraz innymi wadami. Jednakże ma również swoje zalety.

Do zalet przechowywania zapasów zaliczamy:

  • kupowanie najlepszych komponentów wtedy, gdy są dostępne,

  • możliwość szybkiego i elastycznego reagowania na zmiany w popycie na poszczególne produkty,

  • zabezpieczenie przed nieoczekiwanymi problemami,

  • kupowanie hurtowo w celu obniżenia kosztów.

 

Z kolei wady przechowywania zapasów obejmują:

  • blokowanie kapitału obrotowego,

  • potrzebę przechowywania, ubezpieczenia i przewożenia zapasów,

  • zagrożenie pogorszenia się stanu zapasów lub ich całkowitego zniszczenia.

 

Słownictwo związane z przechowywaniem zapasów:

  • available (dostępny)

  • buy in bulk (kupować hurtowo)

  • demand for something (popyt, zapotrzebowanie na coś)

  • deteriorate (pogarszać się)

  • insure against something (zabezpieczyć się przed czymś)

  • reduce costs (obniżać koszty)

  • respond quickly to someting (reagować szybko na coś)

  • tie up (blokować)

  • working capital (kapitał obrotowy)

 

Słownictwo biznesowe - Szczupła produkcja - Angielski biznesowy

 

3. Ciągłe doskonalenie – Continuous improvement – Angielski biznesowy

Ciągłe doskonalenie (continuous improvement) pochodzi od japońskiego słówka kaizen, które opisuje kulturę organizacyjną, w której każdy pracownik działa proaktywnie, żeby usprawnić proces produkcji. Ciągłe doskonalenie jest niezbędne, aby przetrwać na dzisiejszym, ciągle zmieniającym się rynku; na którym konkurenci mogą wpadać na coraz lepsze, szybsze i tańsze sposoby działania.

Aby system ciągłego doskonalenia działał potrzebne jest stworzenie systemu monitorowania kluczowych danych statystycznych oraz pełne zaangażowanie pracowników.

 

Słownictwo związane z ciągłym doskonaleniem:

  • come up with (wpaść na coś, wymyślić coś)

  • corporate culture (kultura organizacyjna)

  • essential (niezbędny, konieczny)

  • establish (tworzyć)

  • full involvement = full commitment (pełne zaangażowanie)

  • key metrics (kluczowe dane statystyczne)

  • manufacturing process (proces produkcji)

  • proactively (czynnie, proaktywnie)

 

 

4. Jakość i kontrola jakości – Quality and quality control – Angielski biznesowy

Jakość jest związana z:

  • funkcjonalnością,

  • wyglądem,

  • solidnością (niezawodnością),

  • trwałością (wytrzymałością),

  • łatwością regeneracji,

  • dobrym kontaktem z pracownikami danej firmy.

Celem kontroli jakości jest zgodność produktu z jego specyfikacją. Produkt powinien być wytworzony dokładnie tak, jak został zamierzony, bez żadnych wad i usterek. Wszystko powinno być wykonane jak należy od początku w procesie produkcji, żeby nie musieć poprawiać błędów później w procesie przerabiania. Wyrywkowe kontrole są przeprowadzane co kilka minut podczas produkcji, żeby upewnić się, że wszystko idzie dobrze.

W przeszłości kontrola jakości (quality control) polegała na pobieraniu próbek produktu i wykonywaniu testów, żeby sprawdzić, czy produkt spełniał standardy techniczne. Później procedury zapewnienia jakości rozszerzyły zakres kontroli jakości i ujęły niektóre nieoperacyjne funkcje takie jak np. obsługa klienta.

 

Słownictwo związane z jakością i kontrolą jakości:

  • appearance (wygląd)

  • conformity to specifications (zgodność ze specyfikacją)

  • correct mistakes (poprawiać błędy)

  • customer service (obsługa klienta)

  • defect = fault (wada, usterka)

  • do spot checks (przeprowadzać wyrywkowe kontrole)

  • durability (trwałość, wytrzymałość)

  • ease of recovery (łatwość regeneracji)

  • ensure (upewnić się)

  • functionality (funkcjonalność)

  • go well (pójść dobrze)

  • measure quality (mierzyć jakość)

  • meet technical standards (spełniać standardy techniczne)

  • process of reworking (proces przerabiania)

  • quality assurance procedures (procedury zapewnienia jakości)

  • quality control (kontrola jakości)

  • reliability (solidność, niezawodność)

  • take samples of a product (pobierać próbki produktu)

  • widen the scope of something (rozszerzyć zakres czegoś)

 

 

5. Analiza porównawcza – Benchmarking – Angielski biznesowy

Analiza porównawcza (benchmarking) jest stosowana, żeby porównywać wyniki jednej firmy z innymi, konkurencyjnymi firmami. Ponadto w tym podejściu podpatruje się działania najlepszych firm na rynku z danej branży oraz próbuje się je naśladować. Dzięki takim praktykom można zwiększyć produktywność. Analiza porównawcza jest z powodzeniem wykorzystywana jako narzędzie do podniesienia jakości i usprawnienia działalności danej firmy.

 

Słownictwo związane z analizą porównawczą:

  • compare (porównywać)

  • copy (naśladować)

  • increase productivity (zwiększyć produktywność)

  • operate (działać)

  • performance (wyniki, wydajność)

 

Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis był dla Was użyteczny. Po więcej wpisów z tej serii zapraszam tutaj – Angielski biznesowy.

Udanej nauki języka angielskiego i do zobaczenia w kolejnym wpisie! 🙂

 

O mnie

Jestem nauczycielem języka angielskiego. Na moim blogu znajdziesz wskazówki dotyczące efektywnej i skutecznej nauki angielskiego online. Ponadto będziesz miał możliwość ćwiczenia słownictwa oraz gramatyki. Staram się również wspomagać lektorów w ich codziennej pracy wymieniając się nawzajem doświadczeniami i poradami.

  • Archiwum

    Kategorie wpisów

    Zapisz się na newsletter

    Najczęściej czytane